cropped-ae161-bulk-arm-detail_1000x1000-2.jpg

Vaginale seks

Vaginale seks

Wat is vaginale seks?

Tijdens vaginale seks (ook wel penetratieve vaginale seks, geslachtsgemeenschap maar ook gewoon seks genoemd) gaat de penis in de vagina.

Als je films kijkt. Of naar pornografie kijkt. Heb je misschien een heel onrealistisch idee van wat seks is. Er is niet één juiste manier om vaginale seks te hebben. Het kan een zeer zachte, intieme ervaring zijn. Of een gepassioneerde. En avontuurlijke. Maar ook vele andere dingen daartussenin. Je kunt proberen seks te hebben zoals jij en je partner dat graag willen. 

SNELE FEITEN:

Tijdens vaginale seks gaat de penis in de vagina.

Het voorspel is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je zowel seksueel opgewonden als je er klaar voor bent. Zodat vaginale seks voor beide partners aangenaaam is.

Seks zonder condoom brengen jou en je partner het risico van zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Waaronder hiv, met zich mee.

Condooms zijn de beste bescherming tegen ongeplande zwangerschap en soa’s.

Om condooms effectief te laten werken. Moeten ze wel op hun plaats zitten voordat de penis de vagina raakt of binnenkomt.

Het bespreken van veiligere seks is een belangrijk onderdeel van het hebben van seks.

Je denkt misschien aan het hebben van seks voor de eerste keer. En weet niet zeker waar je moet beginnen. Of misschien wilt je gewoon meer informatie over hoe je het plezierig en veilig kunt maken?

Wat uw situatie ook is. Hier vindt je antwoorden op een aantal veel gestelde vragen over vaginale seks.

Wat is voorspel?

Soms ook wel zwaar knuffelen genoemd. Het voorspel helpt om beide mensen seksueel opgewonden (of aangezet) te krijgen. En klaar te zijn voor vaginale seks. Het kan gaan om zoenen. Strelen. Wrijven. Aanraken. Of orale seks. Het voorspel moet leuk zijn voor beide partners. Sommige mensen kiezen ervoor om zich aan het voorspel te houden. En zo helemaal geen penetratieve seks te hebben.

Als je beiden klaar bent om vaginale seks te hebben. Dus hoe meer opgewonden je beiden bent Hoe gemakkelijker het voor de penis zal zijn om de vagina binnen te gaan. Je weet dat je opgewonden raakt wanneer de vagina begint te bevochtigen. En de penis in erectie komt. En groter en harder wordt.

“We hebben eeuwenlang aan voorspel doorgebracht. Zoenen. Vingeren. En veel oraal spel. Vaak alsof het allemaal onze eerste keer was. Toen we besloten om seks te hebben. Gebruikten we een condoom. En veel glijmiddel. En hij was heel zachtaardig, Bleef me vragen of hij me pijn deed. En hoe ik me voelde. Het deed wel een beetje pijn,. Maar niet zoveel als ik verwachtte.

Hoe vaak heb ik seks?

Op een bepaald moment in het leven vragen veel koppels zich af. “Wat is de gemiddelde hoeveelheid seks die andere koppels hebben? En hoewel het antwoord niet helemaal duidelijk is. Hebben sekstherapeuten veel dingen gezegd over dit onderwerp. Hier is wat ze zeggen. Evenals enkele extra tips om je te helpen je seksleven op de rails te krijgen!

Het gemiddelde

Er is enige vraag onder seksuologen over wat het ware gemiddelde is. Voor koppels in een geëngageerde relatie. De antwoorden kunnen variëren van één keer per week tot één keer per maand!
Wanneer koppels stoppen met seks. Dan wordt hun relaties kwetsbaar voor woede. Onthechting. Ontrouw. En, uiteindelijk, echtscheiding.

Immers.

Het seksleven van een paar wordt beïnvloed door zoveel verschillende factoren. Leeftijd. Levensstijl. De gezondheid van elke partner. En natuurlijk de kwaliteit van hun totale relatie. Om er maar een paar te noemen.

Dus hoewel er misschien niemand een goed antwoord heeft op de vraag hoe vaak koppels seks moeten hebben. Ben ik de laatste tijd wat minder dubbelzinnig. En adviseer ik koppels om het minstens één keer per week te proberen”.

Wanneer moet ik een condoom omdoen?

Als je eenmaal opgewonden bent. En klaar om te vrijen. Kun je een uitwendig (mannelijk) condoom omdoen. Dit kan door ieder van jullie worden gedaan. Je kunt alleen een condoom om een penis in erectie plaatsen. En dit moet je doen voordat de penis de vagina raakt. Of binnenkomt.

Hoe krijg je de penis in de vagina?

Als je er klaar voor bent. Dan kan één van jullie met uw hand de penis zachtjes in de vagina geleiden. Neem de tijd. En maak je geen zorgen als er een paar keertjes nodig zijn om hem er goed in te krijgen. Zeker als je nog aan elkaars lichaam gewend bent.

Als de penis eenmaal binnen is, kunt je je lichaam bewegen. Zodat de penis in de vagina duwt. En er dan weer gedeeltelijk uittrekt. Doe wat natuurlijk komt en goed voelt. Doe het dus langzaam aan. Wees voorzichtig. En zorg dat je je allebei op je gemak voelt.

Vergeet niet dat het feit dat je iets bent begonnen niet betekent dat je verder moet gaan. Jij en je partner kunnen op elk moment pauzeren. Of stoppen als je je niet op uw gemak voelt bij wat je doet. 

Zal ik een orgasme krijgen?

Wanneer je erg opgewonden bent. Bouwt er zich spanning op in je lichaam. Deze seksuele druk wordt dan losgelaten in een plotselinge aangename rush die een orgasme wordt genoemd. Komend of climaxerend. Voor vrouwen is het meest gevoelige deel van hun lichaam de clitoris. Een kleine bult net boven de opening naar de vagina. Het zit vol met zenuwuiteinden. En is zeer gevoelig voor aanraking.

En de vrouw

Veel vrouwen hebben hun clitoris nodig om gestimuleerd te worden tot een orgasme. Je kunt verschillende posities voor vaginale seks proberen die je in staat stellen om je lichaam te bewegen op een manier die de clitoris bewerkt. Sommige mensen kiezen voor hen of hun partner om de clitoris aan te raken tijdens penetratieve seks om deze te stimuleren.

Maak je geen zorgen als je niet direct of zelfs helemaal geen orgasme hebt. Het kost tijd om te weten te komen wat voor jou en je partner werkt. Zowel mannen als vrouwen kunnen genieten van vaginale seks. Zelfs als het hen niet tot een hoogtepunt brengt.

Wat is de beste positie voor vaginale seks?

Verschillende mensen genieten van verschillende dingen. En er zijn vele mogelijkheden. Een gemeenschappelijk standpunt is de ‘zendingshouding’. Dit houdt in dat de vrouw ligt. Met de man erop of erbovenop. Een andere mogelijkheid is dat de vrouw bovenop ligt. Je kunt beide op je zij liggen. Of je kunt vaginale seks van achteren hebben (waarbij de vrouw met haar rug naar de man wordt gekeerd).

Experimenteren

Als je voor de eerste keer seks hebt. Kies dan een positie waar je je beiden prettig bij voelt. Als je elkaars lichaam beter leert kennen. Dan kun je vervolgens experimenteren met verschillende houdingen. En uitwerken wat je beiden leuk vindt.

Je kunt ook experimenteren met seksspeeltjes. Of met anale of orale seks. Als je van anale seks naar vaginale seks gaat. Doe dan wel een nieuw condoom om. Om ervoor te zorgen dat je de vagina niet besmet met bacteriën. Na een tijdje kunt je bepaalde bewegingen, houdingen en manieren van aanraken uitproberen. Die dan kunnen leiden tot een orgasme voor allebei. Wees niet te bezorgd als dit niet direct of zelfs helemaal niet gebeurt. Het kost tijd om te weten te komen wat voor jou – en je partner – werkt op seksueel gebied. En seks kan leuk zijn. Of je nu een hoogtepunt bereikt of niet.

Ontdek wat je fijn vindt en gebruik speeltjes of een neukmachine alleen of in het bijzijn van je partner.

Vaginale seks

Na de seks

Als je een uitwendig (mannelijk) condoom gebruikt. Moet je het condoom vasthouden wanneer de penis wordt teruggetrokken. Om er zeker van te zijn dat het niet lekt in de vagina. Wacht niet te lang met het terugtrekken. De penis moet nog steeds in erectie zijn. Zodat er geen risico is dat het condoom afglijdt. Of dat er sperma uitlekt.

Moet ik vaginale seks hebben?

Beslissen over het al dan niet hebben van seks is een heel persoonlijke zaak. Je denkt misschien dat iedereen om je heen seks heeft. Maar dat is gewoon niet waar. Sommigen genieten er niet van. Anderen kiezen ervoor om het niet te doen. En sommigen besluiten om te wachten. Het is belangrijk dat beide mensen enthousiast zijn over het hebben van seks. En dat niemand zich onder druk gezet. Of gedwongen voelt om iets te doen wat ze niet willen doen. Praat met je partner en blijf communiceren. Om er zeker van te zijn dat je hun toestemming hebt. Als jij en je u partner enthousiast en ontspannen zijn. Dan kan seks voor beiden een zeer plezierige ervaring zijn.

Seksmythes en seksfeiten

Als een vrouw maagd is. Zal ze dan altijd bloeden de eerste keer dat ze seks heeft?

NEE. Sommige vrouwen bloeden de eerste keer dat ze seks hebben. Maar anderen weer niet. Beide zijn normaal. Het maagdenvlies is een dun stukje huid dat de ingang van de vagina gedeeltelijk bedekt. Als het niet eerder is gebroken. Dan breekt het normaal gesproken de eerste keer dat een vrouw vaginale seks heeft. Maar ook andere dingen kunnen het breken. Zoals inspannende lichaamsbeweging. En het gebruik van tampons.
Als je blijft bloeden elke keer dat je seks hebt dan is het een goed idee om dit te spreken met een arts. Om te controleren of het iets is waar je je zorgen over zou moeten maken.

Kan ik de eerste keer dat ik seks heb zwanger worden?

JA. Het kan de eerste keer zijn dat je ongesteld bent. In bad of staand. Hoe je het ook doet. Als je onbeschermde seks hebt kun je zwanger worden.

Kan een maagd soa’s doorgeven?

JA. Zelfs als iemand geen penetratieve seks heeft gehad. Kan hij of zij orale seks hebben gehad. Of een soa hebben opgelopen door contact met de huid.

Als ik me na de seks was, kan ik dan het sperma wegspoelen?

NEE. Door een plasje te doen. Of door te proberen de binnenkant van je vagina schoon te maken. Wordt niet al het sperma verwijderd. En kun je niet voorkomen om zwanger worden.

Kan mijn partner zijn penis terugtrekken voordat hij komt om er zeker van te zijn dat ik niet zwanger word?

NEE. De ‘terugtrekking’. Of ‘uittrekmethode’. Of ‘voor het zingen de kerk uit’ zal de zwangerschap niet altijd kunnen stoppen. Dit komt omdat er ook  al vóór de zaadlozing sperma in de vagina kan lekken.

Zal het altijd pijn doen?

NEE. Het kan even wennen zijn aan hoe seks aanvoelt. Sommige vrouwen vinden het in het begin een beetje ongemakkelijk. Of zelfs pijnlijk. Maar de pijn moet niet intens zijn. Als je het pijnlijk vindt. Dan moet je stoppen. Als je het langzaam aan doet. Zorg er dan voor dat je volledig opgewonden bent. En gebruik maakt van een glijmiddel op waterbasis. Want dat kan de penetratie comfortabeler. En ook aangenamer maken. Gebruik geen glijmiddelen op basis van olie. Zoals babyolie. Of vaseline. Omdat deze het condoom kunnen doen breken. Als je pijn blijft hebben tijdens de seks kan het een teken zijn dat je een ziekte. Of zelfs infectie hebt. Dus het is de moeite waard om naar een arts te gaan om je te laten onderzoeken. 

Wat zijn de risico’s van zwangerschap. Soa’s en hiv. Door vaginale seks?

Als je vaginale seks hebt zonder een condoom te gebruiken. Dan lopen jij en je partner het risico op een ongewenste zwangerschap. En ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Waaronder hiv.

Hoewel er veel verschillende soorten anticonceptie bestaan om zwangerschap te voorkomen. Beschermen alleen condooms jou en je partner tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en hiv. Vergeet niet. Niet alle soa’s hebben duidelijke symptomen. Dus het kan zijn dat een van jullie een soa heeft. Maar het niet weet.

Als één van jullie hiv heeft. Medicatie gebruikt. En een niet-detecteerbare virusbelasting heeft. Is het onmogelijk om hiv door te geven tijdens de seks. Als je partner wel hiv heeft maar jij niet. Kun je overwegen om pre-exposure profylaxe (PrEP) te nemen. Om een hiv-infectie te voorkomen. Maar wees je ervan bewust dat het alleen bescherming biedt tegen hiv. Niet tegen andere soa’s.

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor de bescherming tegen zwangerschap en soa’s moet tussen jullie beiden worden gedeeld. Het is een goed idee om met elkaar te praten over bescherming. Voordat je gaat vrijen. Veilig zijn moet jullie beiden helpen om je meer ontspannen te voelen. En de seks leuker te maken. Als je het te moeilijk of gênant vindt om over veiligere seks te praten. Kan het een teken zijn dat je nog niet klaar bent om te beginnen met seks.

Onbeschermd

Als je onbeschermde seks hebt gehad. Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk medisch advies inwint. Je krijgt dan toegang tot noodanticonceptie. Om ongewenste zwangerschap te voorkomen. En als je je zorgen maakt dat je bent blootgesteld aan hiv. Kun je post-exposure profylaxe (PEP) nemen om een hiv-infectie te voorkomen. Je kunt je ook laten testen op andere soa’s.

Als je seks hebt. Is het een goed idee om je regelmatig op hiv en andere soa’s te laten testen. Dit helpt om jou en je partner gezond te houden.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten