cropped-ae161-bulk-arm-detail_1000x1000-2.jpg

Condooms

Condooms

Voor mannen

Wat is een condoom?

Vloeistoffen zoals sperma. Vaginaal vocht. En bloed kunnen hiv en soa’s doorgeven. Een uitwendig of mannelijk condoom is een dun stukje rubber. Dat bij vaginale. Anale. Of orale seks op de penis wordt gedragen. Het creëert een barrière om te voorkomen dat deze vloeistoffen het lichaam binnendringen.

De meeste mannelijke condooms zijn gemaakt van latex (rubber). Als je hier gevoelig voor bent. Dan kun je condooms gebruiken die gemaakt zijn van polyurethaan. Of polyisopreen. Maar je kunt interne condooms proberen. Die hypoallergeen zijn zodat ze de huid niet irriteren. Condooms zijn vaak vrij verkrijgbaar bij seksuele-gezondheidsklinieken. Of zorgverleners. En worden in veel winkels en apotheken verkocht.

SNELE FEITEN

Een mannelijk (uitwendig) condoom beschermt je en je partner tegen soa’s. En ook ongeplande zwangerschap als je er een bij vaginale, anale of orale seks correct gebruikt.

Het gebruik van glijmiddelen op waterbasis maakt condooms comfortabeler. En vervolgens de seks aangenamer.

Condooms gaan zelden kapot. Maar als ze toch kapot gaan. Zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om het risico op zwangerschap. En zeker soa’s tot een minimum te beperken.

Hier kun je lezen hoe je een mannelijk (uitwendig) condoom correct kunt gebruiken. Om je te beschermen tegen de risico’s van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Waaronder hiv. Zodat je meer plezier hebt bij het samen vrijen. Ze beschermen je ook tegen ongeplande zwangerschap tijdens vaginale seks.

Waarom zou ik condooms gebruiken?

Ze werken echt goed.

Bij correct gebruik bieden condooms een uitstekende bescherming tegen hiv. Maar ook zwangerschap en de meeste soa’s. Het is zelfs de enige vorm van anticonceptie die ook het krijgen of geven van soa’s tegenhoudt. Een paar soa’s kunnen gewoon worden doorgegeven via huidcontact (bijvoorbeeld genitale wratten). Maar condooms verminderen gelukkig ook de kans op veel van deze soa’s.

Als je een condoom gebruikt, kun je ontspannen. En genieten van seks. Wetende dat jij en je partner beschermd zijn.

Als je hulpmiddelen als dildo’s of neukmachines gebruikt is het soms ook goed een condoom te gebruiken.

condooms

Tips voor het gebruik van condooms

Condooms bieden alleen bescherming tegen soa’s, hiv en zwangerschap als je ze elke keer gebruikt als je vaginale, anale of orale seks hebt.

Verdubbel ze nooit. Het gebruik van twee condooms tegelijk (inwendig of uitwendig) maakt de seks niet veiliger. In plaats daarvan vergroot het het risico dat het condoom breekt of afglijdt.

Gebruik daarom een nieuw condoom elke keer dat je seks hebt. Of als je tussen vaginale, anale of orale seks door varieert.

Voordat je begint

Controleer of de condooms binnen de datum op de verpakking vallen. En zorg ervoor dat je condooms gebruikt met een merkteken. Dat garandeert dat de condooms aan de veiligheidsnormen voldoen.

Gebruik geen dierenhuidcondooms. Omdat ze geen bescherming bieden tegen soa’s.

Zorg ervoor dat condooms in de buurt zijn als je ze nodig hebt. Bewaar ze dus in je portemonnee. Of naast je bed. Maar niet in een zak. Of ergens waar ze heet, verkreukeld of beschadigd kunnen raken.

Open de verpakking voorzichtig. Zodat het condoom scheurt of breekt. Gebruik je tanden of schaar niet. En wees voorzichtig met scherpe vingernagels. Of sieraden.

Een condoom omdoen

Het gebruik van een condoom is eenvoudig. Maar je wilt misschien een paar keer oefenen. Voordat je seks hebt om het onder de knie te krijgen. Dit voorkomt gedoe. Wanneer het echt spannend wordt.

De penis moet in erectie zijn voordat het condoom wordt aangetrokken. Maar wacht niet te lang. Doe het condoom altijd om voordat de penis het genitale gebied. Of de mond van de partner raakt.

Het condoom wordt opgerold. Leg het op de penis in erectie en knijp in de speen aan het eind. Hierdoor worden eventuele luchtbellen verwijderd. En is er ruimte voor het sperma.

Rol het condoom tot aan de basis van de penis. Het moet gemakkelijk rollen. Als je het op de verkeerde manier bent gaan doen. Of wanneer je het niet zeker weet. Haal de condoom er dan af. En probeer het opnieuw met een nieuw condoom. Zelfs als de man niet heeft geëjaculeerd kan er nog steeds sperma op zijn penis zitten. Dus gebruik een nieuw condoom.

Je kunt het omdoen van een condoom deel laten uitmaken van het voorspel. Blijf aanraken en zoenen. Terwijl je de condoom omdoet. Of laat je partner het voor je doen.

Hoe verwijder je een condoom

Na de seks hou je het condoom op zijn plaats. Aan de basis van de penis. En trekt je je terug terwijl de penis nog hard is (in erectie). Haal het condoom er pas af als de penis volledig is teruggetrokken. De meeste mannen verliezen hun erectie kort na de seks. Dus wacht niet te lang met het uittrekken van de penis. Of er ontstaat een risico dat er sperma uitloopt. Of dat het condoom afglijdt.

Gebruik altijd een nieuw condoom als je weer seks hebt. Of als je van anale naar vaginale of orale seks gaat.

Wat te doen als een condoom breekt

Het komt zelden voor dat een condoom breekt. Als het goed wordt gebruikt. Maar als het toch breekt. Of als er iets anders misgaat zoals het condoom eraf glijdt. Zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen:

De penis onmiddellijk terugtrekken

Verwijder zoveel mogelijk sperma als je kunt.

Was voorzichtig de buitenkant van je genitaliën. En vermijd wassen in je vagina of anus (spoelen). Omdat dit de infectie verder kan verspreiden. Of irritatie kan veroorzaken

Als je vaginale seks hebt gehad. Ga dan naar de badkamer. En plas om sperma door te spoelen.

Als je geen andere anticonceptiemiddelen gebruikt om een zwangerschap te voorkomen,. Dan kan het zijn dat je je moet richten tot noodanticonceptie. Om een zwangerschap te voorkomen. Dit moet gebeuren binnen 72 uur na het hebben van seks.

Als je orale seks had. Spuug dan het sperma uit. Of slik het in. En spoel je mond met water. Maar poets je tanden niet voor minstens een uur.

Laat je testen

Bezoek een gezondheidsinstelling. Zij zullen je waarschijnlijk adviseren om een seksuele gezondheidstest uit te voeren. Zo rond 10 dagen na blootstelling. Of eerder als je zich zorgen maakt over eventuele symptomen. En dan weer rond de drie maanden later. Dit komt omdat verschillende soa’s op verschillende momenten na de infectie aantoonbaar worden.

Als je partner hiv heeft

Als je partner regelmatig onder behandeling is. En zijn of haar virale belasting ten minste de laatste zes maanden niet meer te detecteren is. Dan is er geen risico op hiv-overdracht. Maar dat mag je er niet van weerhouden om je beiden te laten testen op andere soa’s.

Als uw partner niet regelmatig onder behandeling is. Of niet zeker weet hoe goed hij of zij op de behandeling reageert. Moet je zo snel mogelijk een seksuele gezondheidsprofessional bezoeken. Mogelijk wordt je een post-exposure profylaxe (PEP) behandeling aangeboden. Dit houdt in dat je een maand lang antiretrovirale middelen moet innemen om de kans te verkleinen dat je HIV-positief wordt. PEP heeft een hoog slagingspercentage. Maar het is geen vervanging voor condooms,. Het is een krachtig middel met bijwerkingen. E zeker niet voor iedereen geschikt.

Als je een relatie hebt met iemand die met hiv leeft. Dan kun je overwegen om pre-exposure profylaxe (PrEP) te gebruiken. Om je te beschermen tegen hiv-overdracht, maar vergeet niet dat dit je niet beschermt tegen andere soa’s of zwangerschap.

Welk type condoom moet ik gebruiken?

Een goed passend condoom moet helemaal tot aan de basis van de penis kunnen afrollen. En comfortabel aanvoelen. Niet te strak. of zo los. Zodat een condoom tijdens de seks dreigt af te glijden. Net als bij kleding kan het zijn dat je een andere maat nodig hebt. Afhankelijk van het merk. Je kunt verschillende maten condooms uitproberen om het condoom te vinden dat het beste is voor jou of je partner. Het is een mythe dat een penis te groot kan zijn voor condooms. Want ze zijn erg rekbaar.

Verscheidenheid

Er is een grote verscheidenheid aan condooms beschikbaar. Je hebt de keuze uit verschillende texturen. Dikte. Maar ook smaken (die orale seks leuker kunnen maken). E zelfs kleuren.

Het is een goed idee om ook een glijmiddel (glijmiddel) te gebruiken.
Gebruik alleen glijmiddelen op waterbasis die ontworpen zijn voor seks. Op olie gebaseerde glijmiddelen (zoals vaseline, massageolie of handcrème) kunnen het condoom verzwakken. Of zelfs breken.
Gebruik het glijmiddel aan de buitenkant van het condoom. Of aan de binnenkant. En rond de vagina Of rond en in de anus. Maar doe het niet aan de binnenkant van het condoom. Of op je blote penis. Dit zal het condoom doen afglijden.

Veiliger seks voor transseksuelen

Of je nu een operatie hebt ondergaan. Of niet. De beste manier om jezelf en je partner te beschermen tegen soa’s en hiv. Is het gebruik van een condoom (inwendig of uitwendig) met smeeroliën op waterbasis.

Als je onlangs bent geopereerd. Moet je extra voorzichtig zijn. Je huid is misschien niet genezen. En kan gemakkelijk bloeden. Waardoor je gemakkelijker hiv kunt krijgen. Of kunt doorgeven.

Hoe praat ik met mijn partner over condooms?

Je kunt je schamen om te praten over het gebruik van condooms,. Vooral in het begin van een relatie. Maar laat dat niet in de weg staan om je te beschermen tegen soa’s, hiv en zwangerschap. Praten met je partner over condooms is geen teken dat je ze niet vertrouwt. Het is een manier om te laten zien dat je om je partner geeft. En dat je beide wilt beschermen.

Als je partner weigert een condoom te gebruiken. Voel je dan niet onder druk gezet om onbeschermde seks te hebben. Want denk eraan dat je altijd het recht hebt om te beslissen of je al dan niet seks hebt.

Probeer het gesprek op voorhand te voeren. In plaats van in het heetst van de strijd, Want dan kun je je veilig voelen om te ontspannen. Em om van de seks te genieten.

Voor vrouwen

Vrouwencondooms (ook wel inwendige condooms of Femidons genoemd) voorkomen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Waaronder hiv en zwangerschap tijdens vaginale seks. Ze kunnen ook worden gebruikt in de anus om te beschermen tegen soa’s over het gebruik ervan.

Wat is een vrouwencondoom?

Een vrouwencondoom wordt in de vagina of anus gedragen. Om zo een barrière te creëren die voorkomt dat lichaamsvocht en sperma het lichaam binnendringen. Ze zijn gemaakt van een zacht plastic materiaal dat nitril wordt genoemd.

Hoewel het vrouwelijke condooms worden genoemd. Kunnen deze condooms door mensen van elk geslacht worden gebruikt ter bescherming tijdens anale seks.

Je kunt gratis vaak vrouwencondooms krijgen van seksklinieken of zorgverleners. En ze worden verkocht in winkels en apotheken.
Als je deze condooms niet lokaal kunt vinden. Zijn ze ook nog online verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten vrouwencondooms. Gangbare merken zijn Femidom, Dominique, Femy, Myfemy, Protectiv, Elegance, Della en Care.

SNELE FEITEN

Een vrouwencondoom is een dun zakje dat in de vagina of anus kan worden geplaatst voor de seks.

Het condoom vormt een barrière om je te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), waaronder hiv, en ongeplande zwangerschap.

Sommige mannen en vrouwen vinden dat de binnenste en buitenste ringen van het inwendige condoom de seks aangenamer maken.

Waarom zou ik ze gebruiken?

Ze werken echt goed.

Bij correct gebruik bieden condooms een uitstekende bescherming tegen hiv, zwangerschap En ook de meeste soa’s. Het is zelfs de enige vorm van anticonceptie die ook het krijgen of krijgen van soa’s (inclusief hiv) tegenhoudt.

Als je een condoom gebruikt. Kun je ontspannen. En genieten van seks in de wetenschap dat jij en je partner beschermd zijn.

Tips voor het gebruik van vrouwencondooms

Condooms bieden alleen bescherming tegen soa’s, hiv en zwangerschap.

Verdubbel het niet! Een inwendig condoom tegelijk met een uitwendig (mannelijk) condoom gebruiken maakt de seks niet veiliger. In plaats daarvan veroorzaakt het wrijving. En kan het condoom breken.

Gebruik een nieuw condoom elke keer dat je seks hebt. Of als je varieert tussen vaginale, anale of orale seks.

Hoe gebruik je een vrouwencondoom?

Hoewel ze op het eerste gezicht misschien wat ontmoedigend lijken. Vrouwencondooms zijn gemakkelijk te gebruiken. Weliswaar met een beetje oefening.

Voordat je begint

Controleer of de condooms binnen de datum op de verpakking vallen. En zorg ervoor dat je condooms gebruikt met een merkteken (FDA, CE, ISO of Kitemark). Dat garandeert dat de condooms aan de veiligheidsnormen voldoen.

Bewaar de condooms ergens dicht bij de hand. Zoals in je tas. Of naast je bed. Maar niet in een zak of ergens we ze verkreukeld of beschadigd kunnen raken.

Haal het condoom voorzichtig uit de verpakking. Zodat je het niet scheurt. Gebruik geen tanden of schaar. En wees voorzichtig met scherpe vingernagels of sieraden.
Vaak staan er instructies op de verpakking. En je kunt advies over het inbrengen van een condoom krijgen van een seksuele gezondheidsprofessional.

Dit zijn de stappen:

Ga zitten. Hurken. Liggen. Of staan in een comfortabele positie. Vergelijkbaar met hoe je een tampon zou inbrengen. Knijp in de kleinere ring aan het gesloten uiteinde van het condoom. En breng het zo ver mogelijk in je vagina in. Zodat het niet verdraait. De grote ring aan het open einde van het vrouwencondoom bedekt het gebied rond de vaginale opening. Dit deel zit dus buiten je lichaam.

Bij seks moet de penis in het condoom gaan zitten. In plaats van tussen het condoom en de zijkant van je vagina. Je kunt je partner helpen om ervoor te zorgen dat het op de juiste plaats terechtkomt.

Draai na de seks de grote ring om. Om te voorkomen dat er sperma uitlekt. En trek het vrouwencondoom er voorzichtig uit.

Gebruik altijd een nieuw condoom elke keer dat je seks hebt.

Anaalseks

Vrouwencondooms kunnen door een persoon van elk geslacht worden gebruikt. Om zich te beschermen tegen soa’s. Inclusief hiv. Tijdens anale seks. Als je het condoom gebruikt voor anale seks draag je het als een mannencondoom. Doe glijmiddel in het condoom. En leg het op de penis. Doe veel meer glijmiddel op de buitenkant van het condoom. En rond de anus voordat je de penis geleidelijk aan inbrengt. Je kunt het condoom ook vóór de seks in de anus leggen. Zoals je dat bij vaginale seks doet.

Volg hiervoor deze stappen:

Gebruik eerst glijmiddel rond de anus. Knijp dan in de binnenste ring van het condoom om een ovale vorm te vormen. En duw het in het rectum.

Steek je vinger in het condoom. En duw het zo ver mogelijk naar boven. De buitenste ring moet buiten de anus blijven. Probeer de binnenste ring niet te verwijderen. Maar je mag het condoom niet breken.

Na de seks. Als je klaar bent. Trek je de penis terug. Draai dan de buitenste ring een paar keer. En trek het condoom er voorzichtig uit. Zodat er geen sperma wordt gemorst.

Zorg ervoor dat je tijdens de seks voldoende glijmiddel gebruikt. Want de anus maakt geen eigen aan. Glijmiddel helpt ook de kans op het doorgeven van soa’s en hiv te verkleinen.

Vrouwencondooms vs. mannencondooms

Beide soorten condooms zijn net zo effectief. Zolang ze maar op de juiste manier worden gebruikt. Het is goed om beide opties te begrijpen. Je zou met beide kunnen experimenteren. Je zou verbaasd kunnen zijn welke je verkiest.
Hier zijn een paar dingen om over na te denken:

Onderbrekingen

Mannelijke condooms moeten vlak voor de seks worden aangedaan. Wanneer de penis in erectie is. Maar een vrouwelijk condoom kan eerder worden ingebracht. Tot acht uur voor de seks. Bij vrouwencondooms zijn er dus geen onderbrekingen in de hitte van het moment. En kan de penis in of bij de vagina of anus worden gelegd voordat deze volledig in erectie is.

Gevoelige soorten

De meeste mannelijke condooms zijn gemaakt van latex. En sommige mensen zijn hier gevoelig voor. Vrouwencondooms zijn gemaakt van nitril. Dit is hypoallergeen. Dus het irriteert de gevoelige genitale huid niet.

Grootte is belangrijk

Als je vindt dat een mannencondoom niet prettig aanvoelt tijdens de seks. Dan kan een vrouwencondoom het goede antwoord zijn. Vrouwencondooms zijn groter. En passen niet goed om de penis. Dit betekent dat ze de penis meer ruimte geven om te ademen. Sommige mannen geven de voorkeur aan deze condooms. Omdat ze comfortabeler zijn en het gemakkelijker kunnen maken om een erectie te houden.

Maximaal plezier

Het gebruik van vrouwencondooms kan de seks voor mannen en vrouwen aangenamer maken. Tijdens vaginale seks kan de binnenste ring van het vrouwencondoom de punt van de penis stimuleren. En de buitenste ring kan tegen de schaamlippen en de clitoris wrijven. Dit kan voor beide geweldig aanvoelen.

Ontspannen

In tegenstelling tot een mannencondoom heeft een vrouwencondoom geen erectie nodig om op zijn plaats te blijven. Zodat je partner zich niet direct na de zaadlozing hoeft terug te trekken. Je kunt na de seks ontspannen. En het vrouwencondoom verwijderen wanneer het uitkomt.

Controle nemen

Je kunt ervoor kiezen om het condoom in het voorspel op te nemen. Zodat je partner het voor je kan gebruiken. Of je wilt liever zelf de controle hebben. En je meer ontspannen voelen als je verantwoordelijk bent voor het inbrengen van het condoom. Hoe ongemakkelijk het in het begin ook voelt. Je zult je comfortabeler voelen. En leren wat het beste voor je werkt.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten