cropped-ae161-bulk-arm-detail_1000x1000-2.jpg

Alcohol, drugs en seks

Alcohol, drugs en seks

Een paar drankjes. Of het nemen van drugs kan je gelukkig. En ontspannen. Zelfs zelfverzekerder maken. Maar als je seks mengt met alcohol en drugs. Dan kun je de controle verliezen. En je dingen doen. Die je normaal gesproken niet zou doen. Waardoor je seksuele gezondheid,. En algehele welzijn eventueel in gevaar zouden kunnen komen.

Hier kijken we naar de risico’s van het combineren van alcohol. Drugs. En seks. En hoe je deze risico’s kunt minimaliseren. Terwijl je toch plezier hebt.

SNELE FEITEN

Wanneer we dronken zijn. Of high zijn. Dan nemen we risico’s die we anders misschien niet zouden nemen. Dit omvat ook seksuele risico’s.

Er zijn eenvoudige dingen die je kunt doen. Om je seksuele gezondheid te beschermen als je alcohol drinkt of drugs gebruikt.

Als je bang bent dat je je seksuele gezondheid in gevaar brengt. Dan kan het afnemen van een soa- on hiv-test je geruststellen.

Er is ondersteuning beschikbaar voor iedereen die moeite heeft om zijn of haar drink- of drugsgebruik onder controle te houden.

Wat zijn de belangrijkste risico’s van het combineren van alcohol, drugs en seks?

Seks moet aangenaam zijn. En je moet vrij zijn om te experimenteren. En te doen wat je leuk vindt. Maar als je dronken of high bent. Dan kan het moeilijk zijn om te beslissen wat goed voor je is.

Want je kunt kan:

Een uitwendig of inwendig condoom zijn vergeten te gebruiken.

Niet beseffen dat iemand geen condoom draagt. Of niet zien dat het breekt of afglijdt.

Niet in staat zijn om toestemming te geven. Of te vragen naar het soort seks dat je wilt hebben.

Niet herinneren dat je seks hebt gehad. Of onbeschermde seks hebt gehad.

Niet beseffen dat iemand iets je drankje heeft toegevoegd.

Je bezig houden met risicovolle seksuele activiteiten, die je normaal gesproken niet zou overwegen.

Drugs injecteren met een gebruikte naald.

Aandoeningen

Veel van deze gedragingen verhogen het risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Waaronder ook hiv.

Als je denkt dat je jezelf misschien in gevaar hebt gebracht. Moet je zo snel mogelijk contact opnemen met een gezondheidsprofessional voor advies. Hiv en veel andere soa’s hebben geen vroege symptomen. Dus voor je gemoedsrust is het goed om je regelmatig te laten testen. Wanneer je seksueel actief bent.

Als je je zorgen maakt over een hiv-besmetting. Zoek dan alles op wat je moet weten over hiv-overdracht en -preventie.

Dwang

Gedwongen worden tot het hebben van seks. Die je niet wilt hebben. Heet ‘niet-consensuele seks’. Het is een vorm van fysiek geweld.  En is een misdaad. Ook als je bewusteloos bent. Slaapt. Of zo. Omdat je geen beslissingen voor jezelf kunt nemen. Want dan kun je geen toestemming geven. Wat iemand op dat moment met je doet is buitencontractueel. Seksueel geweld is nooit acceptabel. En is nooit jouw schuld. Of je nu dronken of high was op dat moment of niet. Als je denkt dat dit je is overkomen. Moet je emotionele en praktische steun zoeken.

Hoe kan ik veilig van alcohol genieten?

Alcohol is in de meeste landen legaal. maar het is goed om op de hoogte te zijn van de aanbevolen richtlijnen die je kunnen helpen. Om zo te begrijpen wat als een veilige hoeveelheid alcohol (eenheden) te drinken wordt beschouwd.

Door op voorhand te eten. En de hoeveelheid alcohol die je in één keer drinkt te beperken,. Houdt je de controle. Je kunt ook een frisdrank en een alcoholische drank afwisselen.

Vergeet niet om nooit een drankje te accepteren van iemand die je niet kent of vertrouwt.

Hoe kan ik veilig blijven terwijl ik drugs gebruik?

Er zijn veel recreatieve drugs beschikbaar. Waarvan sommige illegaal zijn, zoals cocaïne en ecstasy. Andere zijn legaal, maar verboden voor recreatief gebruik. Omdat ze je gezondheid kunnen schaden als ze worden misbruikt. Deze staan bekend als ‘legal highs’. Het kan gaan om drugs op recept. Zoals opioïden. Of om drugs die chemische stoffen bevatten. Zoals poppers. Andere drugs. Waaronder cannabis. Zijn in sommige landen legaal. Maar in andere landen illegaal.

Er zijn een paar manieren waarop je veilig kunt blijven terwijl je drugs gebruikt.

Gebruik altijd schone naalden en apparatuur bij het injecteren van drugs. En laat je niet door iemand anders injecteren. Het delen van naalden brengt je het risico van HIV-infectie en andere virussen zoals Hepatitis C met zich mee.

Als je drugs snuift. Vermijd dan het delen van aantekeningen. Of rietjes omdat Hepatitis C op deze manier kan worden doorgegeven.

Het is vaak moeilijk om te weten hoe sterk drugs zijn. Dus neem gewoon een kleine hoeveelheid van een stof per keer om het risico op een overdosis te beperken.

Veel medicijnen kunnen uw seksuele remmingen verminderen. Als je van plan bent om chemsex (ook wel chemfun, party and play of PNP genoemd) te gaan gebruiken. Of seks te hebben met drugs. Wees dan bereid tot het gebruik van veel glijmiddel en veel condooms. Je kunt ook overwegen om pre-exposure profylaxe (PrEP) te nemen. Als extra manier om uzelf te beschermen tegen HIV.

In control blijven

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je in potentieel onveilige situaties terechtkomt als je je vermaakt.

Zorg ervoor dat je bij mensen bent die je vertrouwt. En die je niet onder druk zetten om iets te doen wat je seksuele gezondheid in gevaar brengt.

Beslis terwijl je nuchter bent wat je grenzen zijn. En wat je prettig vindt om seksueel te doen.

Gebruik goede en veilige artikelen om mee te spelen.

Alcohol, drugs en seks

Als je iemand ontmoet die je niet kent. Bijvoorbeeld iemand die je online hebt ontmoet. Of als je een feestje bezoekt met iemand. Laat dan altijd een bekende weten waar je naartoe gaat. En met wie je samen zult zijn.

Kies de juiste bescherming voor je. En houd er rekening mee dat het meer dan één is. Vergeet niet dat de anticonceptiepil je niet beschermt tegen een soa of hiv. En dat PrEP alleen hiv voorkomt. Niet andere soa’s. Het gebruik van een inwendig of uitwendig condoom is de beste manier om hiv, soa’s en zwangerschap te voorkomen.

Wat is Pre-blootstellingsprofylaxe (PrEP)?       

Truvada is momenteel het enige medicijn dat is goedgekeurd voor gebruik als PrEP. Truvada is een enkele pil die een combinatie is van twee anti-HIV medicijnen, tenofovir en emtricitabine.
Truvada is de merknaam voor PrEP. maar er zijn generieke vormen van PrEP beschikbaar die dezelfde actieve geneesmiddelen bevatten.

PrEP is anders dan PEP (Post Exposure Prophylaxis). Want dat is een noodbehandeling is voor HIV. Te gebruiken na mogelijke blootstelling aan het virus.

SNELE FEITEN

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) is een kuur van HIV-medicijnen die door HIV-negatieve mensen worden gebruikt om besmetting te voorkomen.

Door PrEP op de juiste manier in te nemen. Wordt het risico op het krijgen van HIV nagenoeg geëlimineerd.

PrEP beschermt je niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hepatitis C. Condooms zijn nog steeds de beste bescherming tegen deze soa’s.

PrEP wordt niet voor het leven genomen. Het wordt alleen voor korte periodes genomen wanneer iemand het risico loopt op een hiv-infectie.  

Wat is PrEP?

Pre-exposure prophylaxis (PrEP) is een kuur van HIV-medicijnen die door HIV-negatieve mensen worden gebruikt om hen te beschermen tegen HIV-infectie

Hoe voorkomt PrEP HIV?

De anti-HIV medicijnen in PrEP stoppen de vermenigvuldiging van het virus in uw lichaam. Als je wordt blootgesteld aan HIV. Bijvoorbeeld tijdens seks zonder condoom. Maar PrEP wel op de juiste manier hebt ingenomen. Zal het niveau van de medicijnen hoog genoeg zijn om te voorkomen dat je HIV krijgt.

Hoe effectief is PrEP?

Als je PrEP consequent en correct gebruikt. Dan zal het risico dat je met hiv besmet raakt, vrijwel nihil zijn.

Een aantal grote, opvallende trials die over de hele wereld zijn uitgevoerd, hebben de effectiviteit van PrEP bewezen.

Als ik PrEP gebruik,. Kan ik dan stoppen met het gebruik van condooms?

Dat hangt af van de omstandigheden. PrEP beschermt je tegen hiv. Maar biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het gebruik van een condoom is de beste manier om andere soa’s zoals gonorroe, chlamydia en hepatitis C te voorkomen.

Wie kan PrEP innemen?

PrEP is voor mensen die hiv-negatief zijn. En meer risico lopen op een hiv-infectie. PrEP kan gebruikt worden door mannen en vrouwen. En zowel trans als cisgender.

PrEP kan een goede optie voor je zijn als:

Je een doorlopende seksuele relatie hebt met een partner. Die leeft met hiv. En die geen ondetecteerbare virale belasting heeft.

Je een homoseksuele of biseksuele man bent. Die meerdere seksuele partners heeft. En je niet altijd condooms gebruikt.

Je bent een homo of biseksuele man in een nieuwe seksuele relatie. Maar je bent je nog niet bewust van de hiv-status van je partner. En je gebruikt niet altijd condooms.

Je gebruikt geen condooms met partners van het andere geslacht waarvan de hiv-status onbekend is. En die een hoog risico op hiv-infectie lopen. Je partner injecteert bijvoorbeeld drugs. Of heeft meerdere partners.

Je verricht seks voor geld. of ontvangt geschenken voor seks

je hebt een gedeelde injecteerapparatuur. of je hebt een behandelingsprogramma voor het injecteren van drugsgebruik gehad.

Is PrEP effectief voor vaginale en anale seks?

Ja. PrEP kan HIV-infectie voorkomen tijdens zowel vaginale als anale seks. Maar er zijn verschillende aanbevelingen voor hoe het te nemen afhankelijk van je geslacht. En het geslacht dat je partner heeft.

Hoe neem ik PrEP in?

Er zijn twee manieren om PrEP in te nemen:

  1. Een tablet per dag

Aanbevolen voor:

Vrouwen (zowel trans als cisgender)

Transgender mannen met vaginale/frontale seks

Mannen die vaginale of anale seks hebben met vrouwen

Homoseksuele en biseksuele mannen

Dingen om te overwegen:

Je moet PrEP 7 dagen nemen voordat je beschermd wordt. En daarna elke dag zolang je bescherming wilt.

  • Event-based (on-demand) waar je PrEP inneemt voor en na geplande seks.

Aanbevolen voor:

Homo- en biseksuele mannen

Dingen om te overwegen:

Deze optie zou voor je kunnen werken als je inname ten minste twee uur van tevoren kunt plannen. Voor de seks. Of als je het hebben van seks ten minste twee uur kunt uitstellen.

Er zijn verschillende soorten op gebeurtenissen gebaseerde PrEP. Afhankelijk van het patroon van je seksuele activiteit. Dus zorg ervoor dat je deze optie door te praat met een professional.

Hoe kan ik PrEP starten en hoe lang duurt het?

Je moet een HIV-test doen voordat je met PrEP begint. Om er zeker van te zijn dat je geen HIV heeft. Als je al HIV hebt. Dan kan het nemen van PrEP de kans op het ontwikkelen van medicijnresistentie vergroten. Hetgeen vervolgens de behandeling van HIV minder effectief maakt.

Terwijl je PrEP inneemt. Moet je je arts bezoeken voor regelmatige controles. Ten minste om de drie maanden.

In tegenstelling tot de HIV-behandeling blijven mensen niet levenslang op PrEP. PrEP wordt normaal gesproken voor periodes van weken, maanden. Of een paar jaar genomen. Wanneer een persoon het grootste risico op HIV voelt. Dit kan zijn tijdens specifieke relaties. Na het verbreken van een relatie. Na het daten van nieuwe mensen. Bij het plannen van een vakantie wanneer je weet dat je seksueel actief zult zijn met nieuwe mensen. Waarvan je de status misschien niet weet. Terwijl je te maken hebt met problemen met drugsgebruik. Of wanneer je probeert zwanger te raken en één van jullie bekend staat als hiv-positief.

Waar is PrEP beschikbaar?

Op dit moment is PrEP niet overal ter wereld beschikbaar. En zelfs in landen waar het is goedgekeurd door de overheid (wat betekent dat het is goedgekeurd als medicijn) is het misschien niet gemakkelijk te krijgen. Om een aantal politieke of financiële redenen.

In sommige landen is PrEP gratis beschikbaar. Of wordt het gesubsidieerd als onderdeel van het nationale gezondheidssysteem. In andere landen zult je er privé voor moeten betalen.

Het goede nieuws is dat internationale richtlijnen nu aanbevelen om PrEP op grote schaal beschikbaar te stellen. Dus zelfs als het nu niet beschikbaar is voor je, kan het een optie zijn in de toekomst.

Nederlands Nederlands English English

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten